Υπεράσπιση θα πει δύναμη

25/11/2022

Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές της, συνιστά το σκληρό πυρήνα των έμφυλων ανισοτήτων και παράλληλα αναπαράγει σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Μετά την κατάκτηση βασικών πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτωνκαι την  ίδρυση σημαντικών Κέντρων Υποστήριξης, οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο μιλούν ολοένα και περισσότερο για τα φαινόμενα έμφυλης βίας που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, που έχει οριστεί ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ– docfest,σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χαλκίδας, διοργανώνει συζήτηση με θέμα την έμφυλη βία. Είναι σημαντικό νατιμήσουμε την ημέρα αυτήν, επισημαίνοντας την αξία των γυναικών. Μία αξία ανεκτίμητη που, όμως, καταπατείται παγκοσμίως.

Η προβολή της ταινίας με τίτλο «Give me Shelter», του Mihaly Scwechtje, θα αποτελέσει το κλειδί του αφιερώματός μας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο Ουγγρικό ντοκιμαντέρ που στοχεύει στην προβολή μιας πραγματικότητας που δεν έχει φυλετικές και ταξικές διακρίσεις. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχει μια κοινωνική λειτουργός, η Renata Toszecky, η οποία διαχειρίζεται ένα καταφύγιο γυναικών στην Ουγγαρία, υπό την λειτουργία της Hungarian Baptism Aid. Μέσω της Renata, έρχονται στην επιφάνεια οι προκλήσεις της κοινωνικής εργασίας, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη στη χώρα της.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ώρα 17.00 στο Αμφιθέατρο Μεγάρου της Περιφερειακής ενότητας Εύβοιας και έχει διάρκεια 83’.

Αμέσως μετά τη λήξη της ταινίας, θα ακολουθήσει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Μεγάρου σχετική με το θέμα συζήτηση με την ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Χαλκιδέων, Ειρήνη Μούτση και Φωτεινή Γεροχειμώνα. Την εκδήλωση θα ανοίξει η δήμαρχος Χαλκιδέων Ελένη Βάκα.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων και ηκινητοποίηση των γυναικών που υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής, παρέχοντάς τους συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη

 

Η Βία υπάρχει. Είναι μια απάνθρωπη, σκληρή πραγματικότητα.
 Ας μην την παραμελήσουμε.


Εγγραφή στο Docfest Newsletter